Google Spam Cezaları; hepimizin en büyük sorunu Google. Google web sitemizi cezalandırırsa, spam olarak işaretlerse ne yaparız?
Arama motorlarından gelen organik trafiğe değer veren internet sitesi sahiplerinin en son isteyeceği şey Google’dan ceza almak ve bunun Google sıralamalarına yansıması.
Bu yazımda Google Cezalarından nasıl kurtulacağınızı öğreneceksiniz.
Spam Cezaları Nedir ?
Google spam cezaları, web sitelerinin spam tekniklerini kullandığı tespit edildiğinde uygulanan cezalardır. Bu cezalar, web sitesinin arama motoru sonuçlarında sıralamasını düşürebilir veya hatta web sitesini tamamen arama sonuçlarından kaldırabilir.
Spam Ceza Türleri
Google’ın spam cezaları, web sitelerinin sıralamalarını düşürebilir veya tamamen arama sonuçlarından kaldırabilir. Bu cezaların 2 türü vardır.
- Manuel İnceleme Cezaları: Google’ın insan inceleyicileri, web sitelerinin spam tekniklerini tespit ederse manuel olarak ceza uygular.
- Algoritma Cezaları: Google’ın algoritmaları, otomatik olarak spam tekniklerini tespit ederek cezalar uygular.
Google Spam Cezaları Almamak İçin Altın Tavsiyeler
Doğal kalmalısınız her zaman, doğal davranma ilkelerine uymalısınız.
Backlink: Backlinklerin SEO‘da çok önemi kalmasa dahi, hâlâ derinlerde bir yerlerde çok merkezi bir otoriteye sahip, backlinkler.
Evet önemli ama, misal verelim sizin sektörünüz sağlık, ama siz gelen bir backlink sektörü gıda. Bunun birçoğu bilinçsiz oluşturulmuş backlinklerdir ve hiçbir faydası olmayan aksine zararı olan backlinklerdir.
Yukarıda verdiğim örnek, bir bakkalın bir avukata referans olması gibi bir şey. Burada değinmek istediğim nokta, sektör dışı ve sizin sitenizden düşük ziyaretçi kitlesine hitap eden sitelerden link almayın. Özellikle haber sitelerinden uzak durun, haber siteleri link çöplüğüne dönmüş sitelerdir.
Her gelene tanıtım satmayan haber sitelerini tercih edin, tanıtım yazılarında bir kriteri bulunan haber sitelerini tercih edin, ve haber sitesinde amacınız haber vermek olsun.

Zararlı Backlink Analizi
Seo Araçları ile analiz; Ahrefs, Semrush ve Moz gibi araçlar yükümüzü büyük oranda hafifleten araçardır. Bazı şahıslar, siz iyi olmayın diye size zararlı backlink verirler. Zararlı backlink analizini, verdiğim araçlarla yapabilirsiniz.
Örnek verecek olarak olursak, otoriter bir sitenin analinizi yapıyorum, 300 adet +18, 170 adet Çin siteleri, 280 adet alakasız ve boş siteleri gördüm. Tabi bu zararlı çalışmaları reddebiliyoruz. Sizin de bu analizleri ve kontrolleri düzenli olarak yapmanız gerekmekte.

Hacklinkler: Bu yol yasa dışı bir yoldur, bir web sitesi sahibinin haberi olmadan ve sitesinde bulunan bir açık vasıtasıyla birlikte gizlice linkleriniz otorite sahibi sitelere yerleştirilir.
Gerçekten güzel sonuçlar elde edebilirsiniz ancak, site sahibinin farkedip Google’a şikayet etmesi sonucunda bir daha çıkmamak üzere düşersiniz. Hacklink yapmamanızı öneririm sağlıklı ve ileri düzey bir hareket değildir.
İçerikleriniz: Her zaman her yerde içerik kraldır! İçeriğiniz ne kadar kaliteli ise, Google’dan ceza alma olasılığınız o kadar düşer çünkü, siz kaliteli hizmet veriyorsunuz ve insanlara fayda sağlıyorsunuz.
Google özellikle son güncellemeler ile birlikte içerikte kullanıcı odaklı olan sitelere daha fazla önem vereceğini belli etti.
Sıkça Sorulan Sorular
İçerik kalitesi neden önemlidir ve Google neden içerik odaklı sitelere önem verir?
Kullanıcılara değer sağlamak ve onların ihtiyaçlarını karşılamak açısından önemlidir. Google, son güncellemelerinde içerik odaklı sitelere daha fazla önem verdiğini belirtmiştir çünkü bu siteler, kullanıcı deneyimini artırır ve kullanıcılara daha iyi bir arama deneyimi sunar.
Hangi araçlarla zararlı backlink analizi yapabiliriz?
Zararlı backlink analizi yapmak için Ahrefs, Semrush, Moz gibi SEO araçları kullanılabilir. Bu araçlar, sitenize gelen backlinkleri detaylı bir şekilde inceleyerek zararlı olanları tespit etmenize yardımcı olur.
Manuel inceleme cezaları ne zaman uygulanır?
Bu cezalar, Google’ın insan inceleyicileri tarafından belirli bir web sitesinin spam davranışlarını tespit etmeleri durumunda uygulanır. Bu genellikle belirli bir web sitesinin manuel bir şikayet alması veya belirli bir eylemin fark edilmesi üzerine gerçekleşir.
Algoritma cezaları hangi durumlarda ortaya çıkar?
Google’ın otomatik olarak belirli spam tekniklerini tespit eden algoritmaları tarafından uygulanır. Bu cezalar, örneğin sıralama algoritmalarında yapılan güncellemelerle birlikte, belirli spam tekniklerine odaklanan algoritmaların devreye sokulmasıyla ortaya çıkabilir.
Web sitesi sahipleri spam cezaları alırsa ne yapmalı?
Öncelikle, web sitesi sahibi spam cezası aldığında, öncelikle cezanın nedenini anlamak ve bu nedenleri düzeltmek için gerekli adımları atmalıdır. Daha sonra, Google Search Console gibi araçlar aracılığıyla cezayı inceleyebilir ve gerektiğinde itiraz edebilirler. Ayrıca, spam tekniklerini düzelttikten ve web sitesini yeniden değerlendirmek için Google’a başvurduktan sonra cezanın kaldırılmasını talep edebilirler.