
WordPress Site Hızlandırma
Yavaş açılan bir web sitesi kullanıcıyı kaybettiği gibi Google sıralamasını da olumsuz etkiler. Arama sonuçlarında yükselmek ve ziyaretçilerinize daha kaliteli bir hizmet sunmak için sitenizin maksimum hızda olması gerekir. WordPress Site Hızlandırma hizmeti ile bu çok kolay.


Özel web yazılım olsun WordPress olsun, yavaş açılan bir web sitesinin hızının yüksek olması dönüşüm açısından da oldukça önemlidir.
Kullanıcıyı sitenize çektiniz ancak geçen süre zarfında ziyaretçiniz sitenizden ayrıldı. Bu durum için gerekli teknikleri kullanabilir ve ziyaretçi kaybına son verebilirsiniz.
Kullanıcıların %70 den fazlası 3 saniyeden uzun süren sayfalarda kalmıyor ve hemen çıkıyor. İdeal sayfa hızı performansı buna göre maksimum 3 saniye de açılması anlamına geliyor.

Gemiye Hoş Geldiniz 😊
Web Sitenizi Uçurmaya Hazır Mısınız?
Web sitenizi Üst Düzey Hızlandırma (Özel Tekniklerle) Hizmetlerimiz ile yüksek değerlere ulaştırabilir, Rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz.
WordPress Hızını Yükseltmek Neden Önemlidir?
Hızlı yüklenen sayfalar kullanıcıyı memnun eder ve sitede keyifli vakit geçirmesini sağlar. Bu mantıkla hareket etmek gerekirse sayfalar arası geçiş, site açılış hızı son derece önemli bir konu.
Sitenin yavaş açılmasının pek çok sebebi olabilir. Bu bazen sunucu ile alakalı olabilirken, bazen yazılımsal ya da gereğinden fazla büyük dosya boyutlarından kaynaklanıyor olabilir.
Temel seo teknikleri ile geliştirdiğiniz halde hâlâ sayfa yükleme hızınız yavaş ise mutlaka bu sorunu çözmelisiniz.
Başta Google olmak üzere tüm arama motorları kullanıcı memnuniyetine çok önem veriyor. Bu doğrultuda sitenizi ziyaret etmek isteyen kullanıcı sayfa yüklenme sorunu nedeniyle sitenizden ayrılıyorsa Google bile bu durumdan çok rahatsız oluyor. Sizi geri plana atacak bu sorun için hemen kolları sıvayın.
Hemen çıkma oranı ile seo kriterinizin seviyesinin düşmesi, sıralama kaybı yaşamanıza neden olur. Yavaş yüklenen bir web sitesini ziyaret edenler, siteden hemen ayrıldıkları için seo açısından hemen çıkma oranı yükselirken, oturum süresinin de düşük olmasına yol açıyor.
Kullanıcı Deneyimi
Kimsenin bir web sitenin uzun süre yüklenmesini bekleyecek sabrı yok. Hızı düşük web siteleri kullanıcılara olumsuz deneyim sunarak müşteri kaybına sebep olur.
Seo
Hızlı web siteleri ziyaretçilere daha iyi bir deneyim sunacağı için Google arama sonuçlarında belli ölçüde hız önemli bir konudur.
Hemen Çıkma Oranı
Site ilk açılışı ve sayfalar arasında dolaşmanın uzun sürdüğü sitelerde Hemen Çıkma Oranı oldukça yükselmektedir.
Reklam Kalite Puanı
Google Reklamlar kişilerin hızlıca istediklerine ulaşabilmelerini sağlamaktadır. Yavaş açılan web siteleri bu duruma aykırı olduğu için kalite puanlarında ve reklam giderlerinde etkili olmaktadır.

WordPress Site Hızlandırmanın Avantajları
Rekabetin oldukça fazla olduğu dijital platform da her firma, marka ve işletme yüksek hedefler planlar. Satışlarının artması, ziyaretçilerinin memnun olması, kullanıcıların keyifle siteden ayrılması ve benzeri. Ama aslında hep aynıdır, kullanıcı.
WordPress Site hızlandırmanın elbette fazlasıyla avantajı bulunmakta. Sitesi yavaş açılan bir rakibiniz olduğunu var sayın. Sıralama da her ikinizde peş peşesiniz.
Ziyaretçi rakibinizin sitesine erişmek için hamlede bulundu ancak, sitenin yavaş açılmasına katlanamayarak siteyi terk etti. Ardından doğrudan sizin sitenize yöneldi ve banko. Siteniz 3 saniyeden daha az şekilde açılış gösterdi ve ziyaretçi sayfalarınız içerisinde keyifli vakit geçirmeye başladı. Sonuç, rakibiniz ziyaretçiyi kaybetti, siz kazandınız.
Geçen süre zarfında bu hep böyle devam etti ve siz rakibinizi artık sıralama dahi göremez oldunuz, sebebi sitenizin açılış hızının yüksek olması.
- Ziyaretçileriniz siteye daha hızlı ulaşır.
- Hedef kitle profiliniz artış gösterir.
- Müşteri, kullanıcılarınız keyifle sitenizde gezinebilir.
- Kullanıcı sitenizde fazla vakit geçirir ve memnun ayrılır.
- Google ve diğer arama motorlarında sıralamanız yükselir.
- Google ve diğer arama motorları botları sitenizi daha hızlı tarayabilir.
- Geri dönüşüm performansınız yükselirken, rakiplerinizi de geride bırakmış olursunuz.

WordPress Hızı Neden Düşer?
- Web Hosting
- Yanlış Tema Seçimi
- Sayfa Boyutları
- Eklenti Sorunları
- DOM boyutları
- Gereksiz Dosyalar ve Dosya Boyutları
- Optimize Edilmemiş Görseller
- Sıkıştırılmamış Kod Yapısı
Detaylı bir analiz yapmanıza olanak sağlayan Google PageSpeed Insights ile parametreler ve değerleri gözlemleyip sitenin açılmasında nelerin olumsuz etki ettiğini görebilirsiniz. Bu sayede siteniz de iyileştirmeler yapabilir ve donanımlı bir raporlama etkisi ile site hızınızı arttırabilirsiniz.
İnternet trafiğini göz önünde bulundurarak kullanıcıların neredeyse %70 lik kesiminin mobil üzerinden giriş yaptığını söyleyebiliriz. Mobil aygıtlarda sitenin daha hızlı yüklenmesi son derece önem taşıyor. Bunun için de yine Google araçlarından birisi olan Test My Site ile mobil site hızı testi işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bir diğer aracımız da pingdom tools, bu araç site hızını etkileyen bütün unsurları liste halinde bizlere sunuyor. Yüklediğiniz doysalar, sitenizin yüklenme performansını etkileyen tüm unsurları tek tek inceleme fırsatı bulabileceğiniz bir araçtır. Ayrıca en sık kullanılan araçlardan birisi de GTmetrıx. Sitenizin hızını düşüren tüm etkenleri tespit ederek, wordpress site hızlandırma çalışmalarına geçebilirsiniz.


WordPress Hızı İçin Tema Seçiminin Önemi
İyi bir WordPress teması seçimi web sitenizin geleceğini belirliyor. Tema Seçimi sadece tasarımsal olarak değil Seo açısından da oldukça etkilidir. Doğru kodlanmamış ve Google güncellemeleri ile uyumlu geliştirilmeyen temalar Seo açısından farkında olmasanız da oldukça sorun yaşatmaktadır. En önemli sorunlardan biri ise fazla kaynak kullanımı, Dom boyutu gibi birçok etkenden dolayı site hızını çok fazla etkilemektedir.
Hosting – Sunucu Seçiminin Önemi
Hızlı Bir web sitesi için sunucu – hosting seçimi önemlidir. Hosting sağlayıcınızın kullandığı sunucular ve sunucu özellikleri web sitenizin tarayıcınıza ne kadar hızlı ve yavaş yükleneceğini belirlemektedir. Disk, Ram, Cpu gibi etkenleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bu değerlerin kaç olmasına karar vermek için öncelikle web sitenizde hız beklentinizi belirlemekte fayda var.

WordPress Site Hızı Nasıl Ölçülür ?
Google arama kriterlerinden birisi de mobil site açılış hızıdır. Google bu konuda fazlasıyla hassas ve site sahiplerinin bu durumu iyileştirmesi için gerekirse ceza yaptırımı dahi yapabiliyor.
Site hız testi araçlarını kullanarak sitenizin hız performansını analiz edebilir ve gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz. Bu konuda uzman olan ve tüm seo uzmanlarının severek kullandığı Google PageSpeed Insights, yani Google sayfa açılış hızı aracı ile analizinizi yapabilirsiniz. Buna ek olarak Gfmetrix, Pingdom gibi araçları da kullanmanız önemli olacaktır.
Burada verilen sonuçlar kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesi sonucu çıkan verilere dayalı olarak size iletilir. Verilerin size doğrudan kullanıcı odaklı iletilmesi için ise DCL ve FCP metrikleri kullanılıyor. Peki nedir FCP ve DCL?
FCP = Fcp kullanıcının sitenize erişmesi anında ilk gösterilen nesneye bağlı süre anlamına geliyor. Örneğin sitenizin linkine tıklayan bir kullanıcı ana sayfanızda beliren ilk görsel, içerik veya herhangi bir nesneye kaç saniye içerisinde ulaşıyorsa FCP onu baz alarak bu süreyi değerlendirir.
DCL = Dcl ise web sayfasının kullanıcıya tüm içerikleri sunmasına uzanan süre zarfını işaret eder. Ziyaretçi siteniz de tam anlamıyla gezinme yaşayabilmesi için DCL yüklenmesi gereklidir.
Kullanıcı deneyimini geliştirmek için her iki metrik de aktif şekilde çalışması gerekir. Yani ne kadar hızlı açılan bir sayfaya sahip olursanız, değerleriniz kullanıcı için o kadar deneyim kazandırır.


WordPress Sitenin Sunucu Yanıt Süresini Azaltma
Site hızınızı etkileyen ve sorunu dışarıda aramanız gereken bir ayrıntıdır sunucu. Response time olarak bilinen sunucu performansı doğrudan kullanıcıyı etkileyen bir unsurdur.
Hemen çıkma oranınızı yükseltecek ve seo çalışmalarında sorun yaratacak olan yavaş yükleme için mutlaka kaliteli bir hosting firmasını tercih etmelisiniz.
Firmanızın kalitesine güveniyor ancak sayfalarınız yavaş yükleniyorsa yine de sunucu firmanızla iletişime geçmeli ve genel bir kontrol ile tüm iyileştirmeleri gerçekleştirmelisiniz.
DNS veya etki alanı sistemi, URL’ye herhangi bir site adresi yazdığında gerekli IP alınır ve DNS veritabanı, URL’ye çevrimiçi kaynağı sunar. Önemli olan sunucunuzun hızlı bir performansa sahip olması ve Url girildiği andan itibaren DNS işleminin en hızlı şekilde çevrilmesidir.
DNS problemlerini gidermek için de ayrıca DNS Checker veya viewDNS.info araçlarını kullanabilirsiniz. Name server yönlendirmelerinde meydana gelebilecek sorunların çözümü için bu araçlar işinize yarayacaktır.

CDN etkinleştirme ile site hızını arttırabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz eklentiler Cloudflare ve MaxCDN, Bunnycdn kullanılabilir. Ancak bazı platformların kullandıkları free cdn özellikleri yüksek trafiklerde sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Doğru Cnd kullanımı oldukça önemli. Web sunucudan her sayfa ayrı ayrı almak yerine statik sayfaları ziyaretçiye hızlı bir şekilde sunmayı amaçlayan CDN artık neredeyse tüm web siteler tarafından wordpress site hızlandırma teknikleri için kullanılmaktadır.
Google PageSpeed Insights analizi genellikle tarayıcı önbellekleme uyarısı verir. Kullanıcı bir web sitesini ziyaret eder ve daha sonraki ziyaretinde tüm öğeler depolama alanında saklanır. Hepinizin bildiği gibi bu bir önbellekleme işlemidir.
HTTP isteğini tekrar tekrar sunucuya göndermek yerine doğrudan önbellekleme alınması ile bir kez site verilerini göndermek yerinde olacaktır. Bu öğeler sitenin logosu, header veya footer alanı gibi sürekli değişkenlik göstermeyen alanları için uygulanır. Bu önbellekleme işlemi sitenin hızını büyük ölçüde etkiler.
Mod expires modülü ile .htaccess dosyanıza aşağıda bulunan kodu girmeniz yeterli.
<ifmodule mod_expires.c>
<filesmatch "\.(png|jpg|gif|svg|css|js)$"> ExpiresActive on ExpiresDefault "access plus 1 year" </filesmatch> </ifmodule>
Bir çok php alt yapılı siteleriniz de .htaccess dosyanıza aşağıda ki kodu ekleyebilir ve site hızını arttırabilirsiniz.
## EXPIRES CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 2 days"
</IfModule>
## EXPIRES CACHING ##
.net, mvc ve asp tarayıcı önbellekleme işlemi için aşağıda bulunan kodu kullanabilirsiniz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bu kodları deneyerek ve hangisinin sizinle uyumlu olup olmadığını kontrol ederek tercih etmeniz olacaktır.
<staticContent>
<clientCache cacheControlCustom="public" cacheControlMode="UseMaxAge" cacheControlMaxAge="500.00:00:00" />
</staticContent>
WordPress site hızlandırmasın da cache eklentilerinden yararlanabilirsiniz. Javascript, Css ve HTML kodlarını dilediğiniz gibi sıkıştırabileceğiniz cache eklentileri ile site hız performansını yükseltebilirsiniz.
Bu sıkıştırma ve dosyaları küçültebilmenize yarayan cache wordpress eklentileri aşağıdadır.
- Wp Rocket (ücretli olmasına rağmen tavsiye ettiğim bir eklentidir.)
- Wp Fastest Cache
- Cachify
- Autoptimize
- Hyper Cache
Seo’da başarılı olmanın ipuçları her detaya dikkat etmek ve doğru hamleler yapmaktır. Sitenizde bulunan tüm dosyaları olabildiğince sıkıştırmalı ve hızını arttırmalısınız.
Gzip ayarlarını doğru şekilde yaptığınız taktirde sitenizin büyük ölçüde hızlandığını göreceksiniz. JS, CSS, Görseller ve Pdf gibi tüm dosyaları sıkıştırmalısınız.
Windows gzip sıkıştırması veya Linux htaccess kodunu kullanarak dosya boyutlarınız da iyileştirmeler yapabilirsiniz.
İçerik kadar görseller de web sitenin olmazsa olmazlarındandır. Ziyaretçiyi sitede daha fazla vakit geçirmesi için kullanılan görseller mutlaka renkli olmalıdır. Renkli görselleri tercih eden web site sahiplerinin kullanıcısının arttığına ve site de daha keyifli vakit geçiren kullanıcılar olduğuna işaret etmektedir.
Tinypng aracı ile de dosya boyutlarınızı çok kolay şekilde küçültebilirsiniz.
Görselleri küçülterek optimize etmek için ayrıca çeşitli eklentilerden destek alabilirsiniz. Resimlerinizi yüklemeden önce mutlaka sıkılaştırma işleminden geçirin. Artı bir de küçültme eklentilerini kullanarak minimum seviyeye düşürün.
- Kendi oluşturduğunuz görselleri mutlaka anahtar kelime içerikleri ile dosyalandırın.
- Hazır görseller kullanacaksanız eğer Shutterstock veya freepik gibi içeriği zengin siteleri tercih edin.
- Görsellerinizin alternatif metinlerini boş geçmeyin, görselin sayfa olan bağlantısını kurabilmek adına görselinizi tanımlayın.
- Yine görsel alt yazılarını doldurun. Seo için oldukça önemlidir, yazınız hakkında kısa bir açıklama doğru alt yazıyı oluşturabilir.
- Doğru formatta görselleri kullanmaya özen gösterin, JPEG veya PNG gibi
- Sunucunun daha hızlı yanıt vermesi için tasarrufta bulunun ve dosya boyutlarını küçültün.
- Video yüklemeleriniz için youtube, DailyMotion ve benzeri sitelerden link paylaşımı ile faydalanabilirsiniz. Sitenize doğrudan yüklenen ve optimize edilmeyen her video geniş bant sınırını aşabilir ve sitenize büyük ölçüde zarar verebilir.
- Sitenizde kullandığınız Slider, sayfanızı yavaşlatıyor ise mutlaka Slider eklentilerinden yaralanmalısınız. Özellikle mobil kullanımda slider pek fazla verimli görünüm sağlamamaktadır. Buna göre kullanabileceğiniz eklentiler ise, Monolog, Meteor ve LayerSlider olabilir.
Kodları küçültme işlemi, boşluk, satır sonları, kullanılmayan yorum satırlarını silme anlamına gelir. JS,CSS veya HTML kodlarını küçültmek için birçok programdan destek alabilirsiniz. Site hızını arttıran bir işlem olan dosya küçültme sitenizi büyük ölçüde hızlandıracaktır.
Minify üzerinden yapacağınız arama ile hangi dosya türünü sıkılaştırmak istediğinizi belirleyebilir ve destek alabilirsiniz.
Herhangi bir kod bilginiz yoksa da LiteSpeed Cache eklentisini kullanarak dosya küçültme işlemlerinizi yapabilirsiniz.
WordPress siteniz de veritabanı içerisinde yer alan ancak hiçbir şekilde kullanmadığınız tüm veriler sitenizin yavaşlamasına neden olacaktır. Veritabanı optimizasyonu ile sayfalarınızın hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
Bunun için kullanabileceğiniz eklentiler Autoptimize, Wp-rocket, Wp-optimize eklentilerini deneyebilirsiniz.
Gereksiz ve çöp verileri veritabanından silerek site açılış hızınızı ufak miktar yükseltebilir.
Haber, blog siteleri, blog yazıları için tavsiye edilir. Mobil sayfalar için kullanılan AMP açık kaynaklı ve sadeleştirilmiş bir HTML formu sunan bir sistemdir. Sitelerinizi mobil üzerinde daha aktif ve etkileşimi yüksek kılabilmek için mutlaka AMP sisteminden faydalanın.
Google AMP ziyaretçilerinizin mobil üzerinden erişim sağlamaların da daha keyifli dolaşımı sağlarken, organik trafiğinizi arttırma da da son derece etkilidir. İçerikleri önbellek üzerinden ziyaretçiye sunan bir sistem olması ile yüksek hızda performans sağlar, sizler de sitelerinizi mobil hız yükseltme alanında AMP den destek alabilirsiniz.

Sonuç Olarak;
Seo çalışması için önemli bir yere sahip olan wordpress site hızlandırma teknikleri ile sizler de rakiplerinizin önüne geçerek sitelerinizi ziyaretçilere memnun edici şekilde kılınız. Site hız performansı yüksek olan bir web sitesi daima avantajlı bir konum da rekabete çıkar ve verimli sonuçlar alabilir. Dosya küçültme, görsel optimizasyonlar, Google AMP ve diğer tüm site hızlandırma ipuçlarından yaralanarak sitelerinizi uçuşa geçirin ve rakiplerinizi geride bırakın.
Site Hızlandırma Projelermiz
Site Hızlandırma projelerimizi inceleyebilir, çalışmalarımız hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Site Hızlandırma Blog Yazılarımız
Site Hızlandırma alanında; merak ettiğiniz konuları detaylı incelediğimiz blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Site Hızlandırma Hizmet Talebinde Bulun
Merak ettiğiniz tüm soruları bizlere sorabilir, yeni bir proje için talep formunu doldurarak fiyat teklifi alabilirsiniz.