okuma süresi: 5 dakika

Güvenli Online İletişim için Gerekli Uygulamalar

Güvenli Online iletişim uygulamaları. En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisidir?

Güvenli Online iletişim uygulamaları. En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisidir?


Güvenli Online İletişim Uygulamaları Nedir? Hangi amaçlarla kullanılır ?

Online olmak aslında iletişim kurmak demektir. Arama motorunda bir arama yapmak istediğinizde tarayıcı açarsınız. Bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuzda tarayıcıyı açtığınız ve bir arama motoruna giriş yaptığınızda cihazınız aslında birçok sunucu üzerinden açmak istediğiniz domain sunucusu ile iletişime geçer.

Online olmak tamamen cihazların birbiri ile iletişim kurması sonucunda gerçekleşir. İnternet üzerinden gerçekleştirilen iletişimler aslında veri paketi alışverişleridir. Bu iletişimlerin çoğu bir şifrelemeye sahip değildir.

Ağ Güvenliği

Wi-Fi ağ iletişiminizi şifrelemek için VPN kullanabilirsiniz. Wi-Fi veya hücresel ağ üzerinden online olduğunuzda kullandığınız uygulama veya giriş yaptığınız web siteler internet servis sağlayıcısı tarafından görülebiliyor.

VPN programları ise aktivitelerinizi şifreliyor. Ağ üzerinde veri iletişiminiz şifrelendiği için internet servis sağlayıcısı aktivitelerinizi göremez.

Alışveriş merkezi, havaalanı, kafe, üniversite, kütüphane, okul ve benzeri alanlarda şifresiz Wi-Fi ağları sunulur. Bu ağlara bağlandığınızda ağ operatörü de aktivitelerinizi görebilir. Şifresiz ortak Wi-Fi ağlara siber saldırganlar kolaylıkla sızabilir. Şifresiz ağlarda Ortadaki adam (Mitm) saldırısına uğrayabilirsiniz.

Mitm saldırısında aldığınız bir mesajın veya gönderdiğiniz bir e-postanın içeriği siber saldırgan tarafından değiştirilebileceği gibi bilgisayar veya mobil telefonunuza fidye yazılım gibi kötücül yazılımlar da yerleştirilebilir.

VPN programları şifresiz ağlarda iletişiminizi şifreleyerek sizi Mitm saldırılarından korur.

Şifreli E-posta Sağlayıcıları

E-posta olarak hangi sağlayıcıyı kullanıyorsunuz? Cevabınız Gmail ise e-posta içerikleriniz okunuyor olabilir. Güvenilir e-posta sağlayıcılarına örnekler:

ProtonMail

Herhangi bir web temelli e-posta hizmeti gibi kolay kullanıma sahip olan ProtonMail e-postalarınızı uçtan uca şifreliyor. ProtonMail kullanıcısı olmayan bir kişiye e-posta gönderdiğinizde e-postanın şifre ile korunmasını sağlayabilirsiniz. ProtonMail, PGP şifrelemeyi destekliyor.

ProtonMail’de gönderdiğiniz e-postalar bir süre sonra kendiini imha edebilir, bu özelliği aktifleştirebilirsiniz. Hesap açarken herhangi bir hassas bilginizi paylaşmak zorunda değilsiniz.

Countermail

2008 yılında piyasaya sürülen CounterMail hala aynı web tasarımına sahip olsa da en güvenli e-posta sağlayıcılarından biri. PGP şifreleme sunan CounterMail herhangi bir bilgiyi sunucularında saklamıyor. Mitm saldırılarına karşı AES ve RSA şifrelemesinin yanında SSL katmanı ile koruma sağlıyor.

7 günlük ücretsiz olarak deneme sürümü vardır. Anonim ödeme seçeneği sağlar. Sınırlı depo alanı sunar. Ücretsiz versiyonu yoktur. Pop3 desteklemez.

Mailfence

Belçika menşeili Mailfence OpenPGP şifrelemeyi destekliyor. Takvim, belge depolama ve kullanıcı grubu gibi ek özellik sunar. Ücretsiz versiyonunu kullansanız bile müşteri hizmeti sunuyor.

IP adresinizi ve bazı giriş bilgilerinizi kaydeder. Tamamen açık kaynak koda sahip değildir. İki faktörlü kimlik doğrulama sağlar.

Tutanota

Açık kaynak koda sahip olan Tutanota iki milyondan fazla kullanıcıya sahiptir. Şifreleme içiin AES ve RSA algoritmalarını kullanır. E-posta gönderici ve alıcı adreslerinin yanında konu başlığını da şifreler. IP adresler ve e-postalar meta verilerden silinir.

1 GB hafızaya sahip ücretsiz versiyonu vardır. Spam filtrelemesine sahiptir. Şifreli takvim sunar.

Zoho Mail

Zoho Mail genellikle işletmeler tarafından tercih edilir. Parola yöneticisine sahiptir. Hesap güvenliği için iki faktörlü kimlik doğrulama sağlar. Kötücül yazılım ve spam e-postalara karşı koruma sağlar. E-postaları uçtan uca şifreler.

Zoho Mail çok güzel bir tasarıma sahiptir. Ücretsiz versiyonu da vardır. 15 günlük deneme sürümünde ücretli versiyonu deneyebilirsiniz. Fiziksel olarak güvenilir sunuculara sahiptir.

Şifreli ve Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları Hangileri ?

2021 Ocak ayında WhatsApp’ın yayınladığı ve verileri Facebook ile paylaşmayı öngören sözleşmenin tepki çekmesi sonrası WhatsApp kullanıcılarından çoğu başka seçeneklere yöneldi. Birçok kişi Signal ve Telegram kullanmaya başladı fakat Telegram söz konusu gizlilik özelliği aktifleştirilmediğinde aslında mesajları sunucularında saklıyor. Şifreli ve Güvenli Mesajlaşma Uygulamalarını inceleyelim.

Signal

Signal milyonlarca kullanıcıya sahip çünkü bilinen en güvenilir mesajlaşma uygulamalarından biri. Elon Musk ve Edward Snowden tarafından tavsiye edilen Signal mesajları uçtan uca şifreliyor. Sadece mesajları değil, görüntülü ve sesli aramalar da uçtan uca Signal’in kendi protokolü ile şifreleniyor.

Açık kaynak koduna sahiptir. Ücretsizdir.

Telegram

Telegram uygulaması varsayılan olarak mesajları şifrelemez. Secret Chat özelliğini aktifleştirdiğinizde Telegram üzerinde gerçekleştirdiğiniz iletişimler uçtan uca şifrelenir. Bu iletişimler sadece cihazınızda saklanır. Cihazınız güvendeyse mesajlarınız da güvende olur.

Telegram’da gönderdiğiniz mesajların bir süre sonra alıcı kutusundan silinmesini sağlayabilirsiniz. Ücretsizdir. 200 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir.

Whatsapp

Genel olarak, Whatsapp, popüler ve kullanımı kolay bir güvenli mesajlaşma uygulamasıdır. Uçtan uca şifreleme ve diğer birçok güvenlik özellikleri ile güvenli iletişim imkanı sunar.

  • Güvenli sohbet: Arkadaşlarınız ve kayıtlı kişilerle güvenli sohbetler yapabilirsiniz.
  • Uçtan uca şifreleme: Gönderilen mesajlar sadece gönderen ve alıcı tarafından okunabilir.
  • Mesaj silme: Gönderilen mesajlar her iki cihazdan da silinebilir.
  • İki adımlı doğrulama: Hesabınızın ekstra güvenliğini sağlar.
  • Parmak izi kilidi: Uygulamaya erişimi parmak izinizi kullanarak kısıtlayabilirsiniz.
  • Grup sohbetleri: 256 kişiye kadar grup sohbetlerine katılabilirsiniz.
  • Sesli ve görüntülü aramalar: Telefon numarası ile sesli ve görüntülü görüşmeler yapabilirsiniz.
  • Dosya paylaşımı: Fotoğraf, video, belge ve konum gibi dosyaları paylaşabilirsiniz.

Bu yazımızda güvenli online i̇letişim uygulamaları hakkında bilgilere sahip olduk. Şimdi ziyaretçilerin en çok sordukları sorulara yanıtlar verelim.

En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisidir?

Güvenli Online iletişim uygulamaları. En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisidir?

Her uygulamanın kendine özgü bazı avantajları ve dezavantajları bulunur. En güvenli uygulama, kişisel ihtiyaçlarınıza ve önceliklerinize bağlıdır. Signal, Telegram ve Whatsapp gibi uygulamalar uçtan uca şifreleme sunar ve güvenli iletişim için kullanılabilir.

Telegram mesajları gerçekten şifreli mi?

Telegram’da mesajlar varsayılan olarak şifrelenmez ancak Secret Chat özelliğini aktifleştirdiğinizde mesajlarınız şifrelenir ve sadece cihazınızda saklanır.

Whatsapp güvenli mi?

Whatsapp, uçtan uca şifreleme ve diğer güvenlik özellikleri ile güvenli iletişim imkanı sunar. Fakat, merkezi bir yapıya sahip olması ve meta veri paylaşımı gibi bazı dezavantajları da mevcut olabilir.

VPN ne işe yarar?

Covid-19 Home-Office Siber Önlemler VPN (Sanal Özel Ağ) VPN ne işe yarar?

VPN, internet bağlantınızı şifreleyerek online aktivitelerinizi ve izlerinizi gizlemenize yardımcı olur. Bu sayede internet servis sağlayıcınız veya siber saldırganlar ne yaptığınızı göremez.

Güvenli e-posta sağlayıcısı nedir?

ProtonMail, CounterMail, Mailfence ve Tutanota gibi e-posta sağlayıcıları, e-postalarınızı uçtan uca şifreleyerek güvenli iletişim imkanı sağlamaktadır.

Güvenli online iletişim için hangi adımları atmalıyım?

Güvenli bir şifreleme protokolü kullanan bir mesajlaşma uygulaması seçin.
Güçlü ve benzersiz şifreler kullanın.
İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.
Bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.
Ortak Wi-Fi ağlarına bağlanırken dikkatli olun.
VPN kullanın.
Güvenli e-posta sağlayıcısı kullanın.

Bu yazıyı
Beğendiniz mi ?

En güncel yazılar, kampanyalar ve hizmetlerimiz hakkında düzenli bilgi sahibi olmak için abone ol!